Ουλές ακμής – τραύματος – Αποκατάσταση
Οι ουλές μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες, όπως ακμή, κάποια τραύματα από χτύπημα, τραύματα από εγχειρήσεις ή σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να είναι και σημάδια εκ γενετής.
Ουλές ακμής
Ο βασικότερος παράγοντας που οδηγεί στην εμφάνιση των ουλών ακμής είναι η φλεγμονή. Όσο μεγαλύτερη είναι μία φλεγμονή, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να δημιουργηθεί ουλή.
Οι ουλές ακμής εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της προσπάθειας του δέρματος να επουλώσει τις πληγές του λόγω της μη έγκαιρης και δραστικής αντιμετώπισης της ακμής. Όταν ένας πόρος ή ένας θύλακας τρίχας γεμίζει με σμήγμα, νεκρά δερματικά κύτταρα και βακτηρίδια, ο πόρος ή ο θύλακας διογκώνεται και προκαλείται ρήξη στο τοίχωμα του. Υπάρχουν δύο ειδών ουλές ακμής:
Ι. Οι ατροφικές ουλές ακμής, που είναι και οι πιο συχνές, είναι αποτέλεσμα της υπάρχουσας φλεγμονής που οδηγεί σε απώλεια δερματικού ιστού. Οι ατροφικές ουλές ακμής μπορεί να είναι δύο ειδών: Οι «ice pick» ουλές ακμής (στενές και εμβυθισμένες), που είναι και οι πιο δύσκολες στην αντιμετώπιση, και οι «boxcar» ουλές ακμής (ευρείες και εμβυθισμένες).
ΙΙ. Οι υπερτροφικές ουλές ακμής: Δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της επούλωσης όταν ο οργανισμός παράγει υπερβολική ποσότητα ιστού. Προκειμένου να αντιμετωπίσει η επιδερμίδα τη βλάβη που έχει προκληθεί, δημιουργεί νέες ίνες κολλαγόνου, μίας ινώδους πρωτεΐνης, που δίνει στο δέρμα σφριγηλότητα και ελαστικότητα. Η εναπόθεση της πρωτεΐνης στην ουλή ακμής γίνεται με τέτοιο τρόπο, που διαταράσσεται η αρχιτεκτονική του δέρματος.
Εάν η ρήξη πραγματοποιηθεί κοντά στην επιφάνεια της επιδερμίδας, τα σημάδια – ουλές που μένουν κατά την επούλωση είναι πολύ μικρά. Αντίθετα, εάν η ρήξη πραγματοποιηθεί στο βάθος, τότε καταστρέφεται το υγιές δέρμα καθώς γεμίζει με φλεγμονώδη στοιχεία και βακτηρίδια και εμφανίζονται σημαντικές ουλές κατά την επούλωση. Οι υπερβολικά υπερτροφικές ουλές ακμής ονομάζονται και «χηλοειδή» και απαιτούν ειδική αντιμετώπιση με ειδικό εξοπλισμό που διαθέτει η Πλαστικός Χειρουργός Γ. Χόρτη.
Οι περιοχές που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν ουλές ακμής είναι το πρόσωπο, η πλάτη και το στήθος και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν και στους γλουτούς.
Η ακμή εμφανίζεται συνηθέστερα στην εφηβική ηλικία (16-18 χρονών) αλλά και σε παιδιά ή και σε ενήλικες.
Η αντιμετώπιση της ενεργής ακμής και της αφαίρεσης των ουλών, διενεργείται στο Ιατρείο με τον πρωτοποριακό εξοπλισμό PLEXR, μετά από κλινική εξέταση και αξιολόγηση από την ιατρό. Με την ίδια τεχνική μπορούν να αντιμετωπιστούν ουλές μετά από τραύμα ή εκ γενετής.